Etiketter

, , , , , , , , ,


Mycket har hänt sen första semesterdagen förra 2016. Och den största nyheten är att Chloé Adèle Emilie föddes den 3 maj 2017 09:14:53. Med specifikationerna 3394g tung, 51 cm lång och 34,5 cm huvud.


Barnmorskorna och läkarna på Södertälje Sjukhus var fantastiska och tog omhand om både Céline och mig under hela tiden. Och vi ångrar inte en sekund att vi kom hit. 

Och nu börjar resan för två amatör föräldrars resa. Och det började redan efter Chloé fötts. Det var tjockt med folk när vi kom in och vi hade ett eget ”familjerum” kallades det som var vårt under 24 tim. Därefter var tanken att Céline & Chloé skulle stanna kvar och dela ett rum, och jag skulle vara åka hem och vänta. 

Aldrig sa vi och efter 24tim Södertälje så lämnade vi in och åkte hem. Platsbrist kallades det tydligen. Och som kanske de flesta andra så har vi gått på 3-4 olika kurser/föredrag om allt som rör nyblivna föräldrar på Danderydssjukhus.

Men vad hjälpte det när ingen visat min fru hur man ska amma, som tydligen inte är så lätt. Eftersom vi bor nära SöS så ringde vi Ammningsakuten som var supergulliga och hjälpte Céline direkt. Vi kom in dagen efter, med en stressad fru som inte hade långt till gråt och en bäbis som inte ätit på 24tim. 

Barnmorska instruerade Céline hur hon skulle hålla, amma och fick massvis med tips och råd under nästan 2 timmar. Supergullig personal och väldigt hjälpsamma. Sen följde ett antal dagar med besök fram och tillbaka mellan SöS och hemmet. H

Jag hade bokat mina 10 dagar + 5 dgr semester för av säkerhetsskäl för att hjälpa min fru. Eftersom hon var väldigt stressad och hade konstant en oro i rösten så la jag upp ett schema för hur vi skulle klara av att få henne självgående och boosta henens självförtroende rejält. 


Nä inte med sprit såklart!!! 🙂


Nä, inte med presenter heller, även om det hade en bra effekt. 🙂


Nä förstinrättade vi en blöjbytar-fabrik och investerade i en ammningskudde. Därefter så fick hon under några dagar amma hemma för att på så sätt lära sig hur hon skulle sitta och bäbis ligga. Dag tre kom hennes föräldrar på besök för att stärka förtroendet och vi tog en promend med vagnen och en 3 dagar gammal bäbis.

 

Alla säger att man som nya föräldrar ska be folk komma över och laga mat och frysa in en massa matlådor, men det är inget för oss som 1) gillar matlagning och gör mycket snabbkok följt av 2) en stadsdel med säkert 15 riktigt bra restauranger inom 10min promenad. Så glöm det!!!

Kanske är vi lite för ivriga som började lägga henne i sittstolen 3 dagar gammal, men vad vet vi, hon somnade där iaf. Och undrade varför hon inte tyckte det var roligt att ligga i sitt gym. Var hittar man instruktioner för hur gammal man ska vara då?


Men hon växer och mår bra


Och jag tar med Céline ut i sommaren för att fika en timme med Chloé. Nästa dag för att amma på allmän plats och för att Céline ska känna sig trygg i sin nya roll som mamma. 

Och med en massa smarta ammningskläder  som Céline funnit på en massa onlinesiter mfl. så är det ovanligt lätt att amma varsomhelst utomhus.

Någon dag senare så kilar vi på en lunch restaurang som jag vet är tom precis när de öppnar så att Céline ska få pröva på att amma mer publikt bland folk. Följt av att efter 1.5v så började jag bjuda hem en massa vänner som skulle få träffa vårt lilla underverk. 

Detta resulterade i en fantastisk mamma som var 100ggr mer självsäker efter 15 dagar. Nu ammar hon överallt och är inte det minsta orolig för att gå ut med Chloé själv. 

Den 17 maj firade vi Norges nationaldag i vanligt ordning.


Min bästa kompis Demski var också med på ett besök och lämpade av massvis med presenter och cigarrer.


Hennes syrra kom på besök för att träffa Chloé. 


Det blir mycket presenter till en så liten tjej som även en pappa kan använda.

För det mesta så sover man och missar mycket som händer runt en.
Och efter två veckor med amning var tredje timme så frågade vi Malin, vår barnmorska om det gick bra att strunta i att gå upp på nätterna. För då hade hon gått upp 170g efter en liten dipp i kurvan och såg ut att må bra. 

Den 6e juni brukar vi fira med vänner på Djurgården och så gjorde vi i år, med en ny medlem.

Många av våra vänner har berättat fina skräckhistorier för oss om att de inte sovit på 2-3 år eller att deras barn sover 15min och är vaken 2tim under flera år. Det har vi hitintills varit förskonade, Chloé har sovit 5-7tim varje natt följt av någon timme eller två efter att Céline matat henne.


Jag kan bara säga att vi är lyckligt lottade så här långt in i föräldraskapet. 

Receptet för oss har varit strikt att inför varje läggdags; 

  • Byta blöja
  • Sätta på pyjamas
  • Amma
  • Släcka ner
  • Rapa några minuter över axeln
  • Lägga i babynästet
  • Hålla en hand på magen eller fötterna

Boom så sover hon!!!

Senaste tiden har vi faktiskt efter lite diskussioner börjat använda napp för att hon ska somna, som vi sen plockat bort. Detta gör att hon är mindre orolig och somnar väldigt fort.