Etiketter

, , , , ,

Vad är det egentligen med katter och lådor; stora, små, runda, tjocka mm?

Ställ en låda på stolen och inom 5min så sitter en av våra katter i den. Det är som någon slags dragningskraft, som drar katten mot lådan. Lådorna är oftast perfekta gömställen för att lurpassa på inget ont anande kompisar, men även utmärkt för att sova i. Givetvis så ska lådan gärna vara så liten som möjligt så man kan pressa sig i den. 🙂

Forskare har gjort en hel del studier på detta och kommit fram till att dessa ”inhägnade utrymmen” dels är komfortabelt men även ett skydd/gömställe för våra håriga vänner. 

En forskare på Utrecht University har kommit fram till att det bidrog till minskade stressnivåer för katterna. Man kom fram till att nyanlända katter som hade en låda att gömma sig i fortare anpassade sig till sitt nya hem fortare. 

Det finns även undersökningar som visar att det är ett tecken på antisociala beteende hos katten. Men detta passar inte in på våra knäppa katter som alltid ska vara med. Katter föredrar lite varmare än de normala 21-23 graderna vi har hemma i Sverige, så eventuellt kan det även vara ett sätt för katten att värma sig. 

Och i en låda så kan man rulla ihop sig och den isolerar ganska bra mot vårt kalla 23°C hem 🙂
Det kan man se tydligt på vår abessinier som alltid ska ligga under filten eller täcket i sängen. 🙂