Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Det är något speciellt med att gifta sig, och har man inte märkt det innan, så märker man den dagen man står där. 4 veckor senare så har man fortfarande inte lyckats smälta allt. Men så här i efterhand och cirka ett års planering så är det väl några saker som man lärt sig.

Delegera allt under bröllopsdagen till dina vänner och familj. Vi åkte och handlade, hämtade folk och styrde och ställde nästintill sista stund och det skapar bara stress och irritation. Gör gärna upp en lista i god tid med saker som ni kan behöva hjälp med, allt tar alltid mycket längre än man tror.

Bröllopsplanerare. Se till att få en lista på exakt vad de ska göra i ett email, det förenklar allt och be gärna om referenser. Kolla upp så de blommor ni ska ha verkligen finns under denna säsong och be om förslag på buketter och dekoration. Det är alltid lättare att ändra i efterhand.

Bröllopsgästerna – Bjud endast in de familj och vänner som kommer tillföra något till bröllopet. Vi hade väl ett par vänner som vi kunde klarat oss utan, som försökte stjäla uppmärksamheten, uppförde sig dåligt och hade svårt att hålla sig till sanningen. Men 90% av gästerna var iaf. underbara och gav oss några fantastiska dagar.

Fotografen – En nyckelperson, se till att INTE välja en nära vän.  Gör upp i god tid innan bröllopet exakt vad det är ni får och be om det skriftligt. Vi ville ha alla originalbilderna i raw och själva välja vad vi ville behålla. Vi tog dessvärre en nära vän, eller en som vi trodde var vår vän ända tills det kom till leveransen av bilderna. Han var respektlös, egoistisk och anlände som om han var kungen själv. Han försvann med en av gästerna mitt under bröllopet i 3 timmar och ljög om var han varit, sen försvann han även 2 timmar dagen efter på vår BBQ. Och sen när det skulle levereras bilder, så trodde vi att vi skulle få allt, men istället så höll han 80% av våra bilder som gissla tills han fått en stor summa pengar. Detta var något vi ångrade mest, även om det blev en hel del bra bilder. Vi resonerade som så att minnena får man aldrig igen men vänner och pengar det kan man alltid skaffa mer av.

Förberedelser. Förbered så mycket det går i god tid och ha minneslistor på allt som ska handlas och förberedas. Var inte rädd för att be din familj och vänner om hjälp före och under bröllopet, eftersom det är faktiskt er dag. Kolla upp om det finns en butik i närheten av bröllopslokalen, speciellt om ni gifter er utomlands.

Information till gästerna. Vi ville hålla alla gästerna uppdaterade, så vi la upp en hemsida med all information och hänvisade dit. Allt från tider, plats, presenter, hur man hittar, tips och råd och mycket annat. Detta underlättade och vi slapp en massa frågor!

Mat och dryck. Vi hade väl dragit till rejält när det kom till mat och dricka, men hellre att det blir mat och några kartonger över, än att det blir torka mitt under bröllopet.

Frisör. Se till att fixa med frisören i god tid innan. Om det är utomlands så gå gärna in på några salonger med förslag på frisyrer på iPaden och fråga om de fixar bröllopsfrisyrer eller vilka de skulle rekommendera. Boka gärna upp en provuppsättning någon dag innan.

Lagar och försäkringar. Om man hyr en lokal i Frankrike så brukar de som hyr vara de som ska vara försäkrade och detta bör man kolla med sitt försäkringsbolag om något skulle hända i lokalen. Vi körde ex vis LED-ljus för att vara på säkra sidan. Om man är Fransman så ringer man bara sitt försäkringsbolag och meddelar och ber om ett speciellt papper för detta. Tyvärr så brukar det inte finnas en försäkring som täcker egendom utomlands för oss från Norden, utan allt är dig personligt. Fick fick lägga en deposition istället.

Lokal. Be om en förteckning över hela lokalen och eventuella rum som ingår. Kolla kyl, frysar (får tårtan plats?) och annat. Gå sen igenom lokalen dagen innan med ägaren och anteckna om något är sönder. Få gärna en lista på glas, bestick mm om ni inte hyr dessa. Då är det lättare efter bröllopet att gå igenom det som saknas eller är sönder.

Tider. Så här gjorde vi med planeringen.

Screen Shot 2015-07-16 at 10.19.17

Lite detaljer till den som är intresserad
Lokal: Domaine Belric (Montescot)
St. Honoré tårtan: Christian Segui (Ponteilla)
Stora tårtan: Forent (Thuir)
Bröllopsplanerare: Les Colorieuses
Blommor: Et Fleur et Moi… (Villeneuve-de-la-Raho)
Kock: Christian Segui
Musik: DJ Christian (lokal DJ och musiker)
Hår: Salong Franck Provost (Thuir/Perpignan)
Etiketter: Caligraphen (Sverige)
Inbjudningskort: OptimalPrint (Sverige)
Champagne: Olivier Herbert (Rilly la Montagne)
Rose och Rött vin: Château Cap de Fouste
Muscat: Domaine Rossignol (Passa)
Kostym: Jens Dahlström (Stockholm)
Väst & Kravatt: Eric Skoglund (Stockholm)
Bröllopsklänning: Delphine Manivet (Paris)
Ring Patrick: Malte Ström (Stockholm)
Ringar Céline: Mats Hellström Guld (Stockholm)

Här är resultatet av våra fantastiska 3 dagar nere på Domaine Belric, Motescot, Frankrike.

Frankrike Bröllop Celine Patrick framsidan