Etiketter

, , , , ,

Torsdagen den 9 april så blev jag i princip beordrad av Céline, min sambo att kila iväg till en akupunktör. Anledningen är att sen 1.5 månad tillbaka så har höger knä inte varit helt hundra.

Kan kanske bero på att jag då (för 1.5 mån sen) inte var helt vid mina sinnes fulla bruk dansade, brottades och lagade mat till 20-25 pers under ganska så många timmar.

Och när Céline nu ber mig att jämföra höger med vänster knä så är det ganska tydligt att det inte står helt rätt till med höger knä.

Så fredagen den 10 april ringer jag upp Dr. Nie (på Stora Essingen som är akupunktör och ska vara bäst), exakt kl. 13:01 för att boka en tid. Hon bryter ganska mycket, det är svårt att förstå vad hon säger ibland och det låter väl lite som…

-Ja, du boka tid? -Ja. -Varför du vilja komma? -Jo, jag har lite problem med mitt högra knä…. -Ok, jag fråga vem du är? -Mitt namn är …. -Ok, när du vilja komma? -Typ gärna så fort som möjligt. -Måndag okey? -Ja. Vilka tid …17.30 bra? -Absolut, den tar vi.

Måndagen den 13e april sitter jag i en villa på Essingenringen 12, tillsammans med 11 andra personer i ett litet rum som ser ut som någons vardagsrum på 20-25 kvm. Ibland så är det folk som kommer in genom dörren direkt till höger om ingången och alla 11 i väntrummet reser sig nästan redo att rusa bort till ingången till kliniken.

Det byts ut lite folk i väntrummet och det minskar en aning. Snart blir det nästan bråk om vem som ska få gå in först. En spydig liten tjej, tunn som ett löv i svart kjol och vit blus brusar upp när Dr. Nie kommer in och ska hämta upp två nya patienter.

-Men hallå, när kom ni? Vad har ni för tid? Har ni bokat? Jag var faktiskt före er?

Själv suckar man och lyssnar vidare på The Economist i telefonen.

Tydligen så finns det två kö:er, en till de som ska undersökas och en till de som bara ska in och få en omgång nålar får jag snart reda på.

-Ni, två! hör jag Dr.Nie säga och pekar på mig och en tjej i blå tröja och träningsskor. Tiden går (18:45) och nästan 1.5 timme har nu gått, och äntligen är det dags för mig att lufsa in.

Vi placeras på två minimala pallar bredvid varandra och så ber hon mig att ta av mig tröjan så hon kan kolla pulsen. Det visar sig att den är lite för hög.

-Du stressade kanske, säger Nie. -Ptja, jo, kanske säger jag. -Ok, följa med här.

Så vi tar en kort promenad bort till ett rum längst ner där jag sätter mig ner. Hon ber mig plocka av mig byxorna så hon kan kika på knäet och förstår snabbt vad det är -Det är cysta, jag fixa. Visa tunga. Så jag räcker ut tungan och hon konstaterar att jag dricker en hel del, vatten förstår jag senare och inte sprit.

-Du kissa mycket? -Sova bra? -Du vakna kissa på natten? är några av frågorna. Sen förklarar hon att det kommer kosta mig 150kr för undersökningen, som tog typ 5 min efter att jag skrivit ner mina personuppgifter. Detta och mer klottrar hon ner i ett block som är så fyllt med siffror, bokstäver och kinesiska tecken. -Ja du inte förstår vad jag skriva säger hon och ler.

-330kr per gång och du komma 5 ggr OK? Sen du betala lite för örter, OK? Ja absolut säger jag och hon tar 1900kr från mitt konto innan jag knappt hunnit säga akupunktur.

Sen får jag låna en handduk och kilar sen ner i källaren. Här nere finns b.la. ett rum som är inhägnat med gardiner och garderober, kanske 10-12 kvm stort och 5 massagebänkar uppradade med 30 cm emellan.

Hon pekar på den sista av de fem sängarna eftersom det redan ligger 4 halvnakna gubbar i vita kalsonger på de andra bäddarna. Det känns lite udda med detta begränsade utrymmet och där många helt klart kommer känna att den sociala närgränsen är redan passerad för länge sedan. Det räcker nästan med att du sträcker ut en hand utanför och så kan du röra vid han bredvid som har 100 nålar i ryggen och ett 10-tal koppar fastsatta på ryggen.

Kort efter man har lagt sig på mage britsen så står Nie där och drar på lite desinficering innan hon skjuter in en nål i hälsenan på mig. Ytterligare 4 på var knä och ett helt gäng i ryggen. Jag tror vi landar på 15-17 st totalt och det tar nog inte mer än 27 sekunder.

Strax efter 30 min så dyker hon upp igen och frågar om det går bra och jag sova gott. Hela huset lyfta säger hon på skoj. Jodå, det bra, säger jag. -Ok, vända, säger Nie efter att ha plockat ut nålarna på kanske 5s.

Nya nålar runt framsidan av knäet, 3 st i magen, 1st i handryggen per arm och 1st strax ovanför handleden på höger o vänster arm, 1st mitt i skallen och förmodligen 2st i pannan. Det slutar på 17 st nålar vad jag kan se iaf.

Sen går det kanske 30-40 min igen och hon plockar snabbt bort engångsnålarna. Sen får jag lägga mig på mage igen och så provar hon böja på knäet under kontrollerade former samtidigt som jag får en 1 mins hård massage på baksida av kroppen.

Därefter ger hon mig en moxa pinne och säger att jag ska använda den 15 min varje dag och be min fru om hjälp. Sen viftar hon iväg mig och frågar. -När imorgon? -Fungerar 08:00 säger jag? -Ok.

Måndag – fredag så går jag på akupunktur och känner redan efter ett par gånger att cystan minskat rejält i storlek. På onsdagen kör jag ett tungt benpass för att testa och det går alldeles utmärkt. Fortfarande är inte knäet 100% bra, men så mycket bättre än tidigare. Dessutom kan man se att det är ett knä som har samma storlek som mitt vänstra vilket är ganska skönt att se.

Sista morgonen så berättar hon att hon vill se mig den 4 maj och ger mig samtidigt 2 moxa-pinnar till som jag ska använda upp varje dag. -Du behöver dem, säger Nie.

Dessa moxa-pinnar luktar som f-n, halva lägenheten luktar hasch så dag två bestämmer jag mig för att sätta mig på balkongen istället och det verkar som om allt har fungera för varje dag känns det bättre.

Hela upplevelsen hos Dr.Nie känns lite som taget ur någon film om häxor och häxkonst. Men det fungerar faktiskt.

Varje dag så hör man Nie fråga om de har ont, har ni kissat, sovit gott osv… Och varje dag så blir folk bättre och bättre av hennes nålar.

Största delen av hennes patienter är kvinnor som vill bli gravida eller kör IVF behandlingar. Tror att hon pratade om någon statistik på runt 90% av kvinnorna blir gravida med hjälp av henne. De andra två större grupperna är de som är förkylda eller har allergier. Hon fixar det, jag skojar inte. Hon berättar en dag om en NBA kille från Boston som gått med inflammation i 1 år tills hon kommer till henne och hon botar honom.

Nie har säkert 20 patienter samtidigt som hon sätter nålar i var 30e minut cirka och hon har hjärnkoll på alla känns det som.

I 10 år har hon jobbat som akupunktör och häxdoktor i Kina och ytterligare 27 år här i Sverige, totalt 37 år. Hon har patienter från 103 länder berättar hon. Denna kvinnan är ett litet mirakel och jag tror inte det finns mycket som hon inte kan bota i denna värld.

Väggarna i väntrummet är prydda med en massa tackkort från patienter och artiklar från tidningar. Detta är nog något av det sjukaste jag varit med om och samtidigt helt fantastiskt. Rekommenderar alla att söka sig hit om man har någon inflammation, allergi eller annat man vill bota.

När jag frågar henne hur hon orkar vid 63 års ålder kuta runt mellan alla sängarna med män på nedanvåningen och kvinnor på ovanvåningen och sina 20-talet patienter hela tiden så skrattar hon bara och säger. -Vaddå, jag inte förstå. Här ingen stress, det bara du och jag här.

Min säng hos Nie en dag med en Moxa-pinne

Det lilla rummet för 5 pers

Moxa-pinne  

Röker på första dagen

Typ efter en behandling där jag ritat lite för att hitta rätt punkter

Moxa-pinne i aktion

Knäet idag

Annonser