Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , ,

Ibland kan det vara kul att fota en panoramabild, men så kommer man på att man glömde ta med sig sin vidvinkellins och bara har en 50 eller 70 mm. Vad man kan göra då är att man ställer kameran i manuellt läge. Sen ställer man in en bra exponering som man tycker fungerar. Har man ett stativ så är det bara att rotera kameran lite efter varje bild man knäpper, har man inte stativet så går det oxo bra att handhålla kameran. Tänk på att fota med ett överlapp på 15% av nästa bild osv.
 
När man så har tagit sina x antal bilder så är det bara att göra de grund justeringar man önskar göra på sina bilder. Kopiera sen över justeringarna till de andra bilderna så alla har någorlunda lika ljus, kontrast osv.
 
Sen tankar man in bilderna i Photoshop via File->Automate->Photomerge 
Leta upp dina bilder som du sparat och låt allt vara på auto om du inte nödvändigt vis vill in och pilla.
3 2 1
 
När Photoshop väl tänkt klart så får man ut något liknande detta
Screen Shot 2014-06-12 at 18.27.47
 
Klicka på dina lager och väl Flatten Image
Välj din Magic-Wand-Tool (W) och klicka på det vita området, sätt toleransen på något lågt nummer så att den inte markera något i bilden. När allt vitt är markerat så väljer man Select->Modify->Expand. Välj typ 4-5 pixlar! Detta för att det inte ska bli några synliga streck i bilden efter markeringen.
Klicka sen på Delete tangenten, på Mac är det backspace så klart. 
Välj Content-Aware och klicka ok.
Nu fyller datorn i de vita områdena med information från bilden och hur den tror att bilden ska se ut. Ibland kan man få ta och markera en liten del av det vita i taget för att det ska bli någorlunda snyggt.
 
Efter detta så bör du ha en panoramabild som du är eller är inte ganska nöjd med.
Sen är det bara att göra lite justeringar i Photoshop efter tycke och smak.
 
Så här blev min lilla 5 mins bild när den var klar.
The Lodge Panorama
 
Ganska sjysst resultat på endast 5 minuter 🙂
Annonser