Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Efter att ha varit i NY i 10 dagar så kan man äntligen andas ut. Att springa i butikerna är inte bara jobbigt för plånbok och fötter utan oxo en fruktansvärd utmaning för den mentala delen. 
 
Det var några specifika delar som var mer markanta än andra
1) Det har poppat upp en massa grymma fik de senaste 3 åren. Och Amerikanarna har äntligen börjat snacka om organiskt odlat och lokal producerat mm. vilket fortfarande innebär att de är långt efter Sverige, men på rätt väg iafall.
 
2) Alla killar som jobbar i butiker och kaféer är gay, det verkar vara något anställningskrav för alla killar som vill jobba i någon butik på Manhattan …eller åtminstone en väldigt väääääldigt stor del kanske.
 
För i var och varannan butik så dök det upp en kille med sopran röst som frågade hur det var, presenterade sig och följde efter en i butiken. Inget jag har emot, men som hetro-kille så känns det lite galet att bli synad från topp-till-tå varje gång vi gick in i en butik av något slag.
 
3) Så länge man höll sig till spelreglerna och svarade på samma 3 frågor som alla ställde 100ggr  a)Om man mådde bra b) Om de kunde hjälpa till c) Var man kom ifrån så var man ganska home-safe.
 
Men gick man utanför dessa regler och inte var vääääääldigt tydlig med vad man ville så fattade de inte vad man pratade om, och det hade inget med problem med språket.
 
På Gimme! Coffee
-Två grillade ostmackor tack.
– Ska ni ta med eller stanna här?
-Vi stannar, kan vi få två Cappo oxo?
-Visst inga problem, det blir xx:xx$
 
5 mins väntan så kommer mackorna och två kaffe i take-away muggar
-Ursäkta med vi ska sitta här så kan jag få två nya cappo i riktiga koppar?
-Det sa ni ingenting om.
-Jo, men ni frågade om vi skulle sitta här eller ta med oss ostmackorna och då sa vi ”for here” och sen frågade ni om vi vill ha något mer och då beställde vi två cappo. Tror du att vi ska äta mackorna här på 20 min och sen gå iväg och dricka våra take-away koppar när kaffet är kallt.
Ett mindre tumult uppstår och den ena killen blir så stressad att han bara lämnar varpå kille nummer två tillkallar en tjej som verkar vara någon chef som hjälper till och fixar våra koppar samt alla andra beställda koppar som killen nu missat.
 
Footlocker
-Hej, kan jag få prova dessa Nike free rummer i  storlek 12?
-Visst, ett ögonblick.
-Ursäkta, vilken storlek sa du nu?
-Storlek 12, säger jag.
-Ok, jag kommer strax.
-Sa du storlek 11.5?
-Nä, storlek 12.
-Okey, väntar här nån minut.
-Vilken storlek var det nu igen?
-12!!!
 
Samt så luktade det hash från en av de andra anställda som verkade helt borta.
 
Kenneth Cole
-Hej, jag vill lämna tillbaka dessa sneakers som ni för 5 dagar berättade för mig var av väldigt hög kvalité och att skor var det som KC började sälja från början. Nu är de sönder efter knappt 5 dagars användning.
 
Killen tar ena skon och tittar på den en sekund och utropar
-MEN DESSA SKOR HAR DU JU ANVÄNT.
-JA! Det är korrekt uppfattat, men vi vill lämna tillbaka dem för att det är dålig kvalité.
Killen upprepar samma mening igen.
-Jo, jag hörde dig första gången, men vi vill ”form a complaint” Det är dålig kvalité och vi vill returnera dem och få tillbaka pengarna.
-Men så kan ni inte göra, det går ju inte, de är ju använda.
 
Killen vankar runt i butiken och lossas plocka upp en lur och lägger sen snabbt på den igen. Samma sak två ggr t.o.m.
 
-Ja, det här går verkligen inte! mumlar han halvt för sig själv och halvt som svar till mig nästan i upplösningstillstånd.
 
Så han hämtar in sin manager som vi får stå och förklara i 10 minuter för att hon ska förstå. 
-Ok, men ni får bara ett tillgodo kvitto.
-Jaha, men vi åker ikväll så det är jag inte nöjd med.
-Det är så det fungerar.
-Ok, men vi köpte en massa klänningar och annat här säger Céline, och de är oanvända. Får vi pengarna tillbaka för dessa om vi returnerar dem?
-Ja, säger managern.
-Ok, men då tar vi ett tillgodo kvitto på skorna och sen lämnar vi tillbaka klänningen som vi sen köper tillbaka med tillgodo kvittot. Föreslår vi. Fungerar det?
-Ja!
Och så övertygar vi henne att vi inte ska behöva gå och hämta kläderna hemma.
-Jo, du förstår det är så många här i NY som köper och sen använder de sakerna och så vill de lämna tillbaka dem, och det går ju inte. Men jag ser att ni handlar en hel del så för denna gången.
 
Michael Kors butiken i SOHO
-Hej, vi ska lämna tillbaka en plånbok där A:et var lite intryckt. Vi köpte den igår av (pekar på en kille.) Kan vi byta den till en ny?
-Ja, absolut. Lite tumult och sen går någon äntligen och hämtar den.
 
Céline plockar över sina saker till den nya plånboken och så ska vi gå.
-Ska ni inte betala för den säger biträdet.
-Det gjorde vi igår och nu lämnade vi tillbaka en som det var fel på.
Vi går och nappar tag i killen från igår så vi slipper stå och tjafsa som intygar att så är det.
 
Och på väg in i butiken så missar Céline att höra ena butiksbiträdets kommentar om vad snygg hennes tröja är. Och då står hon och blänger surt efter henne under hela vårt besök i butiken för att hon inte svarade och tackade. Otroligt.
 
Penguin SOHO
Jag står och väntar på att en snubbe ska hämta en större storlek på skjortan till mig. Då kommer en tjej fram och frågar om vi behöver hjälp med något och att hon heter xxx om vi behöver hjälp.
 
Butiken är 50 kvm stor och vi är ett av två par kunder som är i butiken och det står 4-5 biträden och bara ser på. Suck!
 
Ralph Lauren på University 99 Str
-Hej, låg inte här en Rugby butik tidigare?
-Jo
-Jaha, vad hände med den då?
-Ummmm uuuuuuu
-Men det var ju ert systerbrand
-Ja jo ja jo Uhmmmm
5 min senare så lyckades han berätta att det inte gick helt enkelt. Det var allt han visste.
 
Det kändes som om man var tvungen att gå ner på en 4-5-årings intelligensnivå varje gång man gick in i en butik och skulle ställa en fråga eller ha någon hjälp utöver det vanliga.
 
Fy vad skönt det är att vara hemma i butiker där det för det mesta jobbar folk med sunt förnuft och som kan fatta egna beslut och tänka själv.
 

“God, please grant me
the strength to accept the things I cannot change,
the courage to change the things I cannot accept,
and the wisdom to hide the bodies of the people I had to kill because they pissed me off.”

Annonser