Etiketter

, , , , , , , , , , , , , ,

Läste en artikel på IDG där de snackar lite om USrobotics modemen 14.4K bits som trots inte de allra bästa lyckades med att lite av revolutionera kommunikationen ”online”, det vi idag kallar www och vad som då var BBS.

Kommer ihåg tidigt 80-tal när man satt uppkopplad via telefonen och ett litet långsamt Boca 2400 bps modem över telefonlinan. Det är alltså 0,0024Mbits, till skillnad mot 100MBits jag har idag, som dessutom är avsevärt mycket mer stabilt idag. Det tog säkert en minut eller två att koppla upp sig mot dessa BBS:er

Mamma brukade lyfta luren och avbryta uppkopplingen lite då och då för en. Sen satt man uppe nattid och fick då stänga av högtalaren på modemet så föräldrarna inte skulle kunna höra en.

Här laddade man upp och ner allt från textfiler till mjukvara, det var inte speciellt stora filer vi snackar om. Men ändå kunde det ta timvis innan filerna var upp/nerladdade. Man åkte runt till en massa kompisar i stan för att byta den info man precis laddat ner med en massa olika personer. Då hade man ofta med sig hela datorn ibland och ett sjukt antal disketter.

Och idag sitter man och gnäller när det hackar lite i en Youtube-video eller en streamad film via Netflix eller Filmnet.se Kul att ibland stanna till och blicka tillbaka till what was then när man nu sitter och gnäller på uppkopplingshastighet. 🙂Boca 2400

Annonser