Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Inför Del 2 så fick alla ta med två bilder som vi sedan gick igenom på en projektor tillsammans med Magnus och gruppen. Det blev en ansenlig mängd med bilder, även om vi inte var lika många som vid första tillfället. Och det tycktes och kommenterades i hela gruppen under 3 timmar.
I princip vad vi fick lära oss enligt mig är hur man läser och ser på bilder. Det finns ett antal viktiga komponenter att fokusera på och det är främst
  • Komposition
  • Ljuset
  • Format – Kvadratiskt kontra avlångt
  • Färger/skala
  • Kontrast

Måste säga att jag är mäkta imponerad av Magnus som alltid hade något positivt att säga om bilderna. Han höll på 10 minuter och pratade om en bild med några droppar vatten på en fönsterruta med en diffus bakgrund. Killen är verkligen passionerad och professionell. Jag hade själv problem och det var ett par bilder där jag undrade, vad f-n är det personen har fotograferat, vem vill ha det där på en vägg. Men sen fanns det även ett gäng magiska bilder som var riktigt bra.

Men det gäller helt enkelt att försöka hitta någonting i bilden med hjälp av ovan regler.

Lite notes:
Sen är det viktigt att förmedla den positiva delarna även om man såklart kan komma med förslag på förbättringar. Jag försöker allt som oftast vara positiv till det mesta här i livet, men ibland så kan det vara svårt. Följande saker bör man tänka på
  • Positiv
  • Konstruktiv Kritik
  • Första Magkänslan i bilden
För bra komposition – Köp en bok av en fotograf som du gillar. Då slipper du ofta falla i samma grop som andra gjort.
 
Tillför det inte bilden så ta bort det
Antingen mer skärpa hela vägen eller oskärpa
Om det finns mycket högfrekvent information så vill man gärna ha en del i bilden som är lugnare.
Med kvadratiskt format så kan man flytta in saker längre
 
Lightroom kan individuellt justera separata färger för att få bättre balans i bilder.
 
Den kanske viktigaste lärdomen som upprepades igår var att för att bli bättre fotograf så titta på bilder av kända fotografer och konstnärer som DU gillar. På så sätt så ser du till och hoppar över en massa misstag som andra redan har gjort om och om igen.
 
Mina två bilder var
Eiffel Tower belowRudbeckia Karlbergsslott
 
 
Några av kommentarerna på mina bilder var
Blomman: Man skulle kunna göra blomman svart/vit för en annorlunda effekt, i det gröna skulle man gärna vilja se lite textur (kanske kör f4-5,6 istället för f2,8), kanske skulle man vilja lyfta fram detaljerna i de fina bladen lite mer och öka färgen där lite, bra komposition med blommans blad som nästan sträcker ut sig till hörnen.
Eiffeltornet: Väldigt bra komponerat, perfekt svartochvitt och lyfter fram ljyset väldigt fint (hade inte gjort sig lika bra i färg), Fina linjer på balkarna och bågar speciellt ljuset på den övre bågen, blicken vandrar till olika delar i bilden, man undrar vad som sitter i mitten är det en hiss som har fastnat, mycket detaljer att titta på i bilden, snyggt med linjerna som kommer igen, bra format och här hade det inte passat med ett kvadratiskt format.
Annonser