Etiketter

, , , , , , , , , ,

Det är många som gnäller över att Apple valt att välja bort Googles kartor som följt med sen 2007. Dock är det ganska så lätt att förstå med tanke på att Apple ser Google mer och mer som en konkurrent än en partner på senare tid. Och jag vet att både Google och Nokias kartor är mycket bättre än Apples i dagsläget, men ge dem 1-2 år så.
 
Med 400 miljoner iOS enheter så lär det förmodligen snart se lite annorlunda ut och vi kommer nog att få se en hel del uppdateringar på den fronten framöver.
 
Efter all negativ kritik kring dessa iOS kartor så skulle jag vilja lyfta fram mina top-5 funktioner som jag tycker är riktigt bra.
 
 
5. Nya TomTom Turn-By-Turn funktionen. Har testat den 3 ggr och den fungerar faktiskt väldigt bra. Dessutom så kan man se kartan fast telefonen är låst när man kör.
 
4. Fly-over – 3D modeller av byggnader i storstäderna. Fungerar även detta klockrent, (trots stora problem med Brooklyn Bridge som verkar ha smält) där jag har testat.
 
3. In och ut zoomingen är mycket snabbare än tidigare.
 
2. Möjligheten att rotera kartorna samt alltid veta vilken riktning som är norr är ovärderlig för oss som inte är scout eller orienterare.
 
1. Offline kartorna, dvs. om du sitter utan datatrafik i ett land du kanske inte känner igen dig i så är det ganska smidigt att kunna ha med dig en karta ut och sen kunna se vart du är och dessutom i vilken riktning du kör/går.
 
Detta testade jag i Paris i förra veckan när vi inte hade tillgång till någon datatrafik för och surfa på mobilen.
 
Allt man behöver göra för att få detta att fungera är att när man väl är på plats så
  • leta man reda på ett Wifi-nät och koppla upp dig mot detta
  • Klicka på triangeln/pilen på kartan för att visa var du är någonstans
  • Zooma ut lite och flytta sen runt med fingret på kartar i det område som du planerar besöka så dessa laddas in i minnen
  • Koppla loss dig från Wifi-nätet och börja följa din offline-karta.
Easy peasy lemon squeezy!
 
Nu ska kartsnutten ligga cache:ad i telefonen. Det går alldeles utmärkt att zooma in/ut, rotera kartan och förflytta sig runt på kartan nu medan du går.
 
Klicka på triangeln/pilen för att visa vart du är eller i vilken riktning du går åt.
 
Det går dessvärre inte att söka på kartan när den är i offline-mode men det löser du genom att ”bokmärka” de platser som du vill besöka när du hade wifi-uppkopplingen. Sen är det bara att gå in på dina bokmärken och välja plats och så droppar nålen ner på exakt rätt. 
 
Detta var ovärderligt för oss i Paris då vi inte ville springa runt som ett par turister med en karta i högerhanden och försöka gissa sig till var vi är.