Etiketter

, , , , ,

Idag så körde jag en ordentlig rengöring av min kaffemaskin, en Gaggia Titanium som jag köpte via jobb för imponerande 1500 kr endast. 
 
En rengöring ser ungefär ut såhär:
 
1. Stäng av maskinen, dra ur sladden och koppla ifrån vattnet.
2. Ta bort det första plastlocket till kaffebönorna, ta bort det andra locket. Plocka upp så mycket kaffebönor för hand som du kan. Dammsug upp resten ordentligt.
3. Skruva ur de tre skruvarna som håller fast böntratten med en stjärnskruvmejsel. Lägg skruvarna på bordet så de inte försvinner ner i kaffemaskinen eller dammsugaren.
4. Lyft den genomskinliga böntratten rakt upp försiktigt. Rengör den med lite diskmedel och papper om det behövs.
5. Öppna serviceluckan på framsidan av maskinen, ta bort droppbrickan och töm och rengör hela kitet. Plocka även ut bryggenheten genom att trycka med tummen som är märkt ”push”, dra hela enheten rakt ut försiktigt. Rengör med tandborste och dammsugaren.
6. Tillbaka ovan – plocka ut gummimojängen som böntratten sitter i.
7. Till höger kan du se några tänder på en rak plastbit och på utsidan där gummimojängen satt så finns det ett runt hjul med massa tänder på. Vrid detta hjul moturs så den röda markeringen står på klockan NIO (180grader cirka) om du står mot maskinen. Nu kan du lyfta ur den inre delen av malenheten. Vicka lite.
8. Sug ur alla bönor med dammsugaren. Ungefär klockan FEM så där malenheten satt så finns den en liten gång där det malda kaffet strömmar in. Rengör denna gången med en piprensare eller ett gem som du böjer till. Man kanske måste picka lite för att komma igenom allt malt kaffe. Dammsug igen.
9. På framsidan där bryggenheten har suttit så finns det en litet handtag i plast (längst in upp i taket) dra detta till vänster med ett finger. Stick in piprensaren/gemet och rengör så gott det går. Sug rent denna plastgång under tiden du håller den lilla luckan/handtaget till vänster samt hela området där bryggenheten sitter.
10. Torka rent allt och se till så inget är vått. 
11. Tryck in bryggenheten genom att sikta in den nedre delen i spåren. Tryck till den så den klickar på plats.
12. Montera tillbaka droppbricka och plastlådan för kafferesterna genom att föra in dem under bryggenheten. Stäng dörren.
13. Montera tillbaka den lilla malenheten genom att vicka den ner på plats. Se till att den röd/blå markeringen visar klockan TRE om du står framför kaffemaskinen. Tryck till med tummarna och tryck även dit gummimojängen så att den faller in naturligt i plastdetaljerna som står rakt upp.
14. Vrid hjulet som du vred motsols tidigare så att det röda strecken nu hamnar klockan TRE.
15. De båda hjulen som sitter fast i böntratten vrider du till 0 respektive MINUS. Tryck ner böntratten rak i. Man måste kanske vicka lite för att få kuggarna rätt.
16. Skruva fast de tre skruvarna som du förhoppningsvis inte har dammsugit upp och fyll på halva tratten med bönor minst.
17. Sätt på de båda locken och tryck i sladden och tryck igång maskinen.
18. Sätt under en kopp och se till att maskinen har startat. Välj knappen längst till vänster, liten kaffe och tryck en gång. Upprepa tills gången du rengjorde är fylld med mald kaffe (2 till 3 gånger) tills det kommer ut en espresso.
FÄRDIGT!!!